back

 
 

Adriaan Geuze, landschapsarchitect te Rotterdam. Richtte in 1987 samen met collega Paul van Beek het bureau West 8 Landscape Architects op. West 8 ontwierp onder meer een radical concept voor de beplanting rond Schiphol en een opvallend schelpen-landschap aan de voet van de Oosterschelde dam. In voorbereiding is een omvangrijk plan voor het Rotterdamse Schouwburgplein.
 

Adriaan Geuze:
"Er bestaat aanvankelijk vaak veel behoefte aan leegte, leegte is, net als stilte, een kwaliteit aan het worden. Leegte is van iedereen, het is openbaar, het is niet geclaimd. Dat schept lucht en bevrijding, dat hebben mensen nodig. Maar al werkend merk je dat iedereen ruimte claimt; er zijn zoveel mensen bezig de stad in te richten en toe te delen aan bepaalde functies - elke meter, zowel onder de grond als boven de grond, is geclaimd, en al die functies liggen in allerlei soorten kaarten vast, en voor alles gelden codes en regels...

En dan komt er bij mij een behoefte, een honger naar ontwerpers die het tegenovergestelde doen, die de ruimte dereguleren door bewust verwarring te zaaien en anarchie uit te kraaien... Ik krijg steeds meer affiniteit met dat aspect van design: doe er maar niets mee... Maar als je een straat iets leger wilt maken, dan haal je je wat op de hals! Het is een hoop werk, het dwingt je de meest agressieve aanvalsvorm te volgen!"
 
 
 
 
back